CHP Bursa Milletvekili ve Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Ceyhun İrgil’in Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı için (ÖYP) verdiği soru önergesinde Milli Eğitim Bakanlığı, ÖYP’lilerin mağdur edilmeyeceği yanıtını verdi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Genel Başkanı Dr. Vahdet Özkoçak, “Artık ÖYP’li araştırma görevlilerinin kazanılmış hakları iade edilmeli” dedi.

Özkoçak yaptığı açıklamada “Bilindiği üzere ÖYP’li yaklaşık 14 bin araştırma görevlisinin kadroları 674 sayılı KHK’nın 49. Maddesi ile hiçbir ayrım yapılmadan ellerinden alınmış ve geçici statüye geçirilmişti. Bu değişiklik başlarda ÖYP’liler hakkında neredeyse tamamı fetöcü demeye varacak kadar yanlış bir algı oluşturmuş ve birçok genç akademisyenin mağdur olmasına sebep oldu. Daha sonra bizzat YÖK Başkanı tarafından meselenin FETÖ ile alakası olmadığı açıklandı. Zaten hali hazırdaki ihraç oranları da meselenin bu olmadığını açıkça gösteriyor. Devam eden süreçte Başbakan yardımcımız sayın Nurettin Canikli tarafından, yeni çıkarılacak bir KHK ile FETÖ soruşturması biten ve suçsuz bulunan ÖYP’li araştırma görevlilerine kazanılmış hakları olan 33/A kadrolarının iade edileceği sözü verildi. CHP Bursa Milletvekili sayın Ceyhun İrgil 10 Kasım 2016 günü TBMM’de yaptığı konuşmasında bu sözün Sn. Nurettin Canikli’den alındığını dile getirdi” dedi.

SÜREÇ DAHA FAZLA UZAMAMALI

Türkiye’nin içerisinde bulunduğu yoğun referandum sürecinin de artık bittiğini söyleyen Özkoçak, açıklamasına şöyle devam etti: “Artık ÖYP’li araştırma görevlilerinin kazanılmış hakları olan kadrolarının geri verilmesi gündeme gelmeli, verilen sözler tutulmalı. Elbette bu kadrolarda hak etmediği halde bulunan veya terör örgütleri ile bağlantısı olanlar var ise tamamen temizlenmeli. Ancak bu süreç daha fazla uzamamalı. Her geçen gün daha fazla genç bilim insanı işsiz kalmakta veya işsizliğe bir adım daha yaklaşıyor. Bu durum, para ve motivasyon kayıplarına yol açıyor. Suçsuz olan insanların işsizlikle karşı karşıya kalması ülkemize zarardan başka bir şey getirmeyecek.

Yine CHP Bursa Milletvekili Sn. Ceyhun İrgil’in konu ile ilgili verdiği soru önergesine Milli Eğitim Bakanlığından; ‘YÖK’ün yönlendirmesi ve Genel Kurul kararı ile ÖYP’liler mağdur edilmeyecektir’ cevabı geldi. Birçok kez yapılan suçsuz insanlar mağdur edilmeyecek açıklamaları ne yazık ki tabanda çok fazla karşılık bulamıyor. Zaten asıl mağduriyet en başta hak ederek süresiz kadrolara hak kazanmış insanların bu kadrolarını ellerinden almak ve tekrar en başa dönmelerini isteniyor. Kazanılmış haklar, sebepsiz ve sorgusuz sualsiz alınmamalı. Suçsuz olan genç akademisyenler kazanılmış haklarının iadesinin ivedilikle yapılmasını bekliyor. Bu durum ne yazık ki yükseköğretim sistemimizin yeteri kadar iyi şekilde yönetilemediğini ve artık bir Bakanlığa ihtiyaç duyulduğunu da gösteriyor. Bu ve benzeri sorunların kökten çözümü ve bir daha yaşanmadan engellenebilmesi için ayrı bir Yükseköğretim Bakanlığı ülkemizin gelecek hedefleri için son derece gerekli.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz