İngiliz hükümetinin Baş Bilim Danışmanı Patrick Vallance, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) binlerce kişinin ölmesine yol açacağını ve süreç içinde 20 bin veya daha az kişinin ölmesinin “iyi bir sonuç” olacağını söyledi.

 

Vallance, İngiltere Parlamentosunun Sağlık ve Sosyal Bakım Komitesinde, Kovid-19’la mücadeleye ilişkin soruları yanıtladı.

İngiltere genelinde şu an 35 bin ila 55 bin kişiye virüs bulaşmış olabileceğini kaydeden Vallance’a, hükümetin yaklaşımının ölü sayısını yüz binlerden on binlere indirip indirmeyeceği soruldu. 

Olası ölü sayısını indirmeyi umduklarını kaydeden Vallance, “Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, her yıl mevsimsel gribin yaklaşık 8 bin can aldığı düşünülüyor. Kovid-19’da bunu 20 bin ve altına indirebilirsek bu iyi bir sonuç olacaktır. Bu, hala korkunç ve halen çok sayıda ölüm demek.” diye konuştu. 

Vallance, bu sayının bile sağlık hizmetleri üzerinde büyük bir yük anlamına geldiğinin altını çizdi.

“SEYAHAT ETMEYİN” TAVSİYESİ

Dışişleri Bakanı Dominic Raab da İngiliz vatandaşlarına 30 gün boyunca yurt dışına seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulundu. Raab, gidenlerin de seyahat kısıtlamaları ve olası uçuş iptalleri nedeniyle bulundukları ülkelerde mahsur kalabileceği uyasında bulundu. 

Bu arada Sağlık Bakanlığının açıkladığı son verilere göre, ülkede virüs tespit edilen kişi sayısı 407 artarak bin 950 oldu, ölü sayısı ise 71’e yükseldi. 

SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI NEDİR?

“Geciktirme politikası” adı verilen yöntemle koronavirüsün zaman içinde nüfusun büyük kısmına bulaşması ve halkın “sürü bağışıklığı” geliştirmesi planlanıyor. Bununla halkın virüse bağışıklık geliştirmesi umuluyor.

Bununla halkın virüse bağışıklık geliştirmesi umuluyor. Buna göre virüsün yayılmasını engelleyen ülkelerde halk böylesi bir bağışıklığa sahip olmayacak.

Amaç ise, virüsün tüm halka bir anda değil yavaşça bulaşması, böylece sağlık hizmetlerinde bir anda yüklenme yaşanmaması.

TARTIŞMALI TOPLUMSAL BAĞIŞIKLILIK STRATEJİSİ 

Toplumsal bağışıklılık kazanılması için virüsün kontrollü bir şekilde yayılması stratejisini izleyen İngiliz hükümeti, eleştirilerin ve toplamda ölü sayısının 277 bini bulabileceğine yönelik değerlendirmelerin ardından politikasında bazı değişikliklere gitmişti. 

Diğer ülkelerin aksine hala okulların açık olduğu ülkede, Başbakan Boris Johnson, dünkü açıklamasında halka gereksiz sosyal temas ve gereksiz seyahatlerden kaçınmaları tavsiyesinde bulunmuştu. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın açıkladığı “Sürü bağışıklığı” stratejisi de ülkenin yüzde 80’ine virüsün bulaşacağı ve halkın virüs için kendi kendilerine bağışıklık kazanmalarını içeriyor.

 Halktan bar, kulüp, restoran ve tiyatro gibi mekanlara gitmekten kaçınmasını isteyen Johnson, bu tür mekanları kapatma yönünde bir kararı almak için erken olduğunu ifade etmişti. 

Johnson, tavsiyelerin özellikle 70 yaşın üzerindekiler, hamileler ve başka hastalığı bulunanlar için kritik önem taşıdığını vurgulamıştı.

LONDRALILAR FARKLI GÖRÜŞTE… “JOHNSON BİZİ PANİĞE TEŞVİK ETMEMEK İÇİN BÖYLE SÖYLÜYOR”

Bir vatandaş, “Bağışıklık sistemimizin bu konuda çok büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Biz bunu tek başımıza yenebiliriz ancak evdeki ailemize bunu taşıma riskimiz de bulunuyor” şeklinde konuşurken bir diğer vatandaş da, “Birçok vaka yüzünden korona virüsten korkuyorum. Ailem için ve kendim için çok üzülüyorum. Bence bütün herkes bu hastalığı kapacak ve içimizde yaşayacaklar” diye konuştu.

Bir diğer Londralı ise, “Koronavirüsün çıkmasına sevindim. Böylece insanlar böyle yaşamayı unutmuşlardı. Mesela ellerini yıkamıyordu insanlar, harika bir şey bu. ‘Boris Johnson bizi ölüme terk ediyor’ serzenişleri doğru değil, sadece ellerinizi yıkayın diyor. Bence Boris Johnson bizi paniğe teşvik etmemek için böyle konuşuyor” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz