TBMM’de Koronavirüs gündemiyle düzenlenen özel oturumda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklamalarda bulunuyor.
Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Bireyleri doğrudan tehdit eden bir risk ortamında mücadelenin ilk şartı başarı motivasyondur. Her bir arkadaşımı kendi ortamında bu ilkenin lider,i olarak görüyorum. Sizlere Koroanvirüs’ün kısa bir tarihçesini hatırlatmak istiyorum. Bu olayların ülkemizdeki gelişimini daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. 7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş Koronavirüs olarak tanımlandı. Daha sonra hastalığın adı Covid-19 olarak belirlendi. Hastalarda ateş solunum zorluğu ve her iki akciğerde zatürreyle uyumlu durumlar tespit edildi. Vaka bildiren ülkelerin sayısı giderek arttı. Mart 2020 başı itibariyle salgının Çin’deki hızı azalırken salgının merkezi Avrupa’ya kaydı. Hastalık esas olarak damlacık yoluyla bulaşmaktadır.
Kuluçka süresinin asgari 2, azami 14 gün, ortalama 5-6 olduğu gözlemlenmiştir. Virüsün bulaştırıcılık süresi kesin olarak bilinmemektedir. Enfeksiyonun yaygın belirtileri ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre ölüm hızı yüzde 3,8 olarak bildirilmiştir.
Laboratuvar sayımız 16’dan 25 ilde toplam 36’ya çıkacaktır. Bugün itibariyle 2 vakıf üniversitesinin devreye girmesiyle 18 merkezde yapılmaya başlanmıştır. Virüsün dünyaya açıklandığı 10 Ocak’tan itibaren ülkemiz aktif davranmış olayların önünde olmuştur.
Riskten koruyucu tedbirleri erkenden aldık.
İşe Bilim Kurulu’nu oluşturarak başladık. Tüm dünyadan verileri analiz ettik. ABD ve Avrupa daha farkına varmadan bizde hastalık hakkında rapor hazırlanmıştı.
Olay 11 Mart’ta pandemi ıolarak tanımlandı. Bizim yaklaşımımız ise baştan beri böyleydi. İran bir blgedeki vakaları izole etmeyerek virüsün tüm ülkeye yayılmasında sebep oldu. İtalya vatandaşın tüm ülkeyi gezmesini sağlayarak salgının yayılmasına sebep oldu.
15 bin kişi deniz hudut kapılarında kontrol edildi.
Kara gümrük kapılarından 189 bin yolcunun kontorlü sonrasında 1103’ü sahra hastanelerinde, 189 kişi ise hastanelere sevk edilerek kontrol altına alınmıştır.
Halen toplam 20 ülkeye uçuş yasağı uyguluyoruz.
25 bin 466 erişkin yoğun bakım yatağı sözkonusu. Türkiye’de erişkin ve çocuk yoğun bakımlar dahil 100 bin kişiye 40 yoğun bakım yatağı bulunuyor.
Bugüne kadar 10 bini geçen test yaptık. Önümüzdeki günlerde bu test sayımızın çok artacağını düşünüyoruz. Günlük en az 10-15 bin test yapabilir hale gelmek istiyoruz.
Hastanelerimizde toplam 99 bin 797 hasta odamız tek kişilik olup, gerektiğinde izolasyon ya da yoğun bakım yatağı olarak kullanılmaya uygundur. Şehir hastanelerimiz bu konuda önemli bir katkı sağlamıştır. Fiziki ve teknolojik alt yapı açısından olası kötü senaryolara karşı hazırız.